haios.ro

Mari pictori romani si tablouri celebre

Teste din Istoria Artei

33 intrebari, test propus: 28 Iun 2010
 • 1
  Nascut pe 15 mai 1838, in satul Pitaru, judetul Dambovita, decedat pe 21 iulie 1907, Campina. Este unul din fondatorii picturii romane moderne. In 1877 este convocat sa insoteasca armata romana in calitate de "pictor de front". Din 1890 se stabileste la Campina si se dedica preponderent subiectelor rustice. In 1899 pictase, in ulei pe panza, "Car cu boi" (in poza alaturata). Despre cine este vorba?
  poza intrebare test
 • 2
  Nascut in 1871, la Iasi - d. 16 august 1956, Bucuresti. Cu o formatie complexa, provenita din rigoarea scolii germane combinata cu simbolismul francez promovat de Moreau, folosind experimentele din cadrul curentului Art Nouveau si ale prietenilor sai, care vor pune bazele fauvismului, īsi gaseste curand drumul sau propriu, aspirand catre o arhitectura simpla si o logica liniara a proportiilor. Prospetimea, luminozitatea adeseori exuberanta a tonurilor, in pictura, ca si accentele grafice, in desene, sunt supuse unei compozitii cu legi severe. A pictat "Natura moarta cu flori rosii". Despre cine este vorba?
  poza intrebare test
 • 3
  Nascut in 1879, la Caineni, Valcea - decedat in 1969. Din anul 1916 devine profesor la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti. A creat intr-o viziune realista, sobra, peisaje panoramice, cea mai importanta creatie fiind "Istoria negotului romanesc" (1933), din aula Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Despre cine este vorba?
 • 4
  Nascut la 19 mai 1910, in Craiova, d. 27 iulie 1962, Bucuresti. Pictorul biolog. A fost descoperit postum, pictura sa fiind o adevarata revelatie in ceea ce priveste forta cromatica. A evoluat treptat spre modalitati de expresie cu puternice accente simbolice. A fost catalogat, in mod paradoxal, un "expresionist intarziat de extractie impresionista", pictand lumi invizibile, surasuri ale umbrelor, privind spre tainic, straniu, fantastic... In poza urmatoare se poate vedea autoportretul artistului.
  poza intrebare test
 • 5
  Nascut in 1868, Stefanesti, Botosani, d. Bucuresti, 1916, denumit "poetul plastic al florilor", va fi in 1896 principalul initiator al "Expozitiei artistilor independenti". Este unul din fondatorii picturii romane moderne. Incepand din 1900 sufera de o boala cumplita, scleroza multipla, care il lasa infirm pentru restul vietii. Din 1909 este imobilizat in fotoliu, catre sfarsitul vietii nemaiputand tine penelul cu degetele paralizate, punea pe cineva sa i-l lege de incheietura mainii. Din 1908 el isi concentrase toata energia creatoare in directia pictarii florilor, realizand adevarate capodopere. E suficient sa mentionam "Anemone", "Garoafe", Crizanteme... Despre cine este vorba? In poza, lucrarea "Garoafe".
  poza intrebare test
 • 6
  Nascut in 1872, la Tecuci - d. 1 mai 1949, Bucuresti. Picteaza peisaje, atat in tara, dar mai ales in strainatate, in special la Venetia. Este fondator al unui curent artistic, caracterizat printr-un colorit grav, concentrat, si prin forta de evocare a obiectelor si imaginilor suprinse in cadrul lor natural. In poza alaturata, "Pe malul marii".
  poza intrebare test
 • 7
  Nascut pe 1 februarie 1894, Medgidia - d. 28 octombrie 1965, Bucuresti. Pictor roman postimpresionist, inainte de toate pictor al naturii - desi in partea a doua a vietii a pictat si portrete, s-a daruit lucrului in aer liber, pictand, de exemplu, "Mogosoaia". A fost membru corespondent al Academiei Romane.
  poza intrebare test
 • 8
  Nascut la 28 ianuarie 1880, la Galati — d. 1 aprilie 1962, Bucuresti. Se trage dintr-o familie de aromani (macedo-romani) din zona Epirului, Grecia, stabilita la inceputul secolului al XIX-lea in Romania. Preocupat de problemele sociale, colaboreaza cu desene satirice la publicatiile Furnica, Facla si Adevarul. Implicat social, membru al Partidul Social-Democrat, infiinteaza alaturi de alti artisti ai vremii asociatia "Arta Romana", la Iasi, in 1921 participa activ la infiintarea "Sindicatului Artistilor plastici", fiind ales presedinte. Profesor si rector al Academiei de Belle-Arte din Bucuresti, presedinte de onoare al "Uniunii Artistilor Plastici", artist al Poporului, membru al Academiei Romane... in urma unei sederi mai lungi in satul Ilovat (judetul Mehedinti), picteaza "Cosasi odihnindu-se", una dintre lucrarile sale reprezentative. Despre ce artist este vorba?
  poza intrebare test
 • 9
  Nascut la 13 aprilie 1886, la Barlad - d. 26 februarie 1940, Bucuresti. Interpret al "tristetelor luxuriant colorate". Impresionismul, postimpresionismul, modul decorativ de a gandi, compozitia si fastul stilului belle époque vor determina hotarator optiunile estetice ale acestui artist. Picteaza peisaje, portrete si compozitii, pe care le expune in atelierul sau din Montparnasse. Intors in Romania, mobilizat si trimis pe front, cade prizonier in luptele de la Turtucaia, de unde va fi trimis in lagarul de prizonieri din Kirjali, Bulgaria. Ochii copiilor pictati de el, mari, rotunzi si expresivi, ne privesc astazi cu o nostalgica inocenta, inconfundabila pecete a stilului sau. In poza alaturata: "Fetita padurarului".
  poza intrebare test
 • 10
  Nascut la 18 noiembrie 1906, in Craiova - d. 28 decembrie 1997, Bucuresti. Cel mai mare portretist roman. A acordat o atentie deosebita mainilor, ca element cheie in caracterizarea personalitatii umane. Putin dupa debutul sau oficial la Salonul de Arta din Bucuresti, cu o pictura numita "Jucatorul de sah", a fost arestat si inchis pentru scurta vreme la inchisoarea Galata din Iasi. Anul urmator a fost suspendat fara explicatii din postul sau de la facultate si mutat de la Iasi la Bucuresti. Se refugiaza in tablourile cu tarani si picteaza foarte multe scene din timpul rascoalei din 1907, bazandu-se pe valorile marii traditii clasice ale picturii. Daca la inceputuri a avut probleme cu autoritatile comuniste, care il etichetau ca fiind formalist, treptat se impune, el si tablourile sale calatorind in toata lumea, castigand numeroase premii, devenind Maestru Emerit, Artist al Poporului, membru corespondent al Academiei Romane, Membru de onoare al Academiei de Arta a U.R.S.S., Membru corespondent al Academiei de Arta din Berlin, Membru al Academiei Tommaso Campanella din Roma, primind numeroase decoratii, etc. Chiar daca anumite opere ale sale arata o influenta impresionista puternica, cele mai bune opere amintesc de Marii Maestri Spanioli, printre care Francisco Goya, cu care este adesea comparat. "Odihna pe camp", in poza alaturata, reprezinta opera care l-a consacrat.
  poza intrebare test
 • 11
  Nascut pe 15 februarie 1850, la Bucuresti — d. 22 octombrie 1882, Bucuresti. A trait doar 32 de ani, profesor de desen intr-un oras provincial - "maiestru titular la catedra de desen si caligrafie de la Seminarul din Buzau", creeaza peisaje, portrete si naturi statice... printre altele, a pictat si "Padure de fagi". Despre cine este vorba?
  poza intrebare test
 • 12
  Nascut la 14 septembrie 1938, in Bucuresti; d. 4 decembrie 2000, Paris. Intre anii 1990-2000 a detinut functia de director al Muzeului Taranului Roman. A debutat public ca pictor in anul 1965, la Cenaclul Tineretului al Uniunii Artistilor Plastici. A pictat "Vechi peisaj romanesc", in poza alaturata. Despre cine este vorba?
  poza intrebare test
 • 13
  Nascut la 18 februarie 1883, in Giurgiu - d. 14 august 1959, Bucuresti. Acuarelist, influentat de curentele impresionism si neoimpresionism. Arareori a pictat interioare sau naturi moarte, in schimb a excelat in peisaje pictate in maniera impresionista. In timp este atras de expresivitatea de factura matissiana, pictand exclusiv in rosu, galben, albastru si verde. A fost si profesor la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti. Pictura sa dezvaluie dispretul contemporan pentru detaliile obiectului, in favoarea redarii formelor prin culoare, un bun exemplu fiind "Calea Victoriei pe ploaie".
  poza intrebare test
 • 14
  Nascut la 20 martie 1831, in Campulung-Muscel - d. 19 august 1891, Bucuresti. Pictor si grafician, pedagog, academician roman, intemeietor al primelor scoli romanesti de arte frumoase de la Iasi si Bucuresti. Se dedica picturii influentat de maestrii Renasterii italiene. Picteaza o serie de cunoscute compozitii istorice, unul din genurile sale preferate, in care va excela, de altfel, cu rigoare, situandu-se in actualitatea curenta ce tinea mai mult de preocupari sociale si politice din perioada fondarii statului national roman. A fost, pe langa un pictor renumit, si un excelent sculptor. In poza, "Vlad Tepes si solii turci".
  poza intrebare test
 • 15
  Nascut pe 27 septembrie 1903, Ciucurova, Tulcea - d. 27 decembrie 1977, Bucuresti. A fost cel mai reprezentativ pictor al culorii. Pictor postimpresionist, a evoluat spre o paleta rafinata, un desen concis si compozitii geometrizate. in prima perioada de creatie a pictat mai ales naturi moarte, nuduri si peisaje, care se remarca prin armonie coloristica. Dupa 1944 si-a schimbat tematica, realizand compozitii cu subiecte istorice sau sociale. Reuseste sa echilibreze raportul dintre desen (ca structura solida a tabloului) si expresivitatea culorii. Exemplu: "Natura statica cu flori si calimara".
  poza intrebare test
 • 16
  Nascut la 4 februarie 1872, Corni, Botosani - d. 3 aprilie 1944, Bucuresti. Pictor realist roman si activist politic cu orientare de stanga. A dedicat nenumarate opere cauzei muncitorimii si taranimii, fiind primul care a redat chipul unui muncitor intr-o opera de arta - "Muncitorul" (1911). Poate cea mai cunoscuta (mediatizata) opera a sa - "1907", este un tablou inspirat de Rascoala din 1907.
  poza intrebare test
 • 17
  Nascut in 1820, la Focsani, d. 24 octombrie 1894, Bucuresti. Pionier al neoclasicismului in pictura romaneasca. A participat la revolutia de la 1848, pictand in acea perioada portretele revolutionarilor Gheorghe Magheru, Stefan Golescu, iar in 1851 picteaza portretul lui Nicolae Balcescu - dupa cum se poate vedea si in poza. in perioada 1853 – 1892, cu ajutorul elevilor sai, a pictat, in spirit neoclasic, peste 50 de biserici din Bucuresti (biserica Sf. Spiridon) si Iasi (Mitropolia din Iasi). Impreuna cu Theodor Aman a infiintat, in 1864, Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti.
  poza intrebare test
 • 18
  Nascut la 11 aprilie 1913 la Bucuresti - d. 1999, Bucuresti. Nenumarate picturi si expozitii in tara si strainatate. In poza alaturata, "Flori".
  poza intrebare test
 • 19
  Nascut la 17 iunie 1932, Dobriceni, Olt - d. 1 aprilie 2008, Bucuresti. Mare pictor roman, autor si regizor de succes de filme de pictura animata, cat si scriitor. Declara, cu umor, ca este "moldovean de origine oltean", datorita atractiei pe care a simtit-o fata de Iasi, unde se simtea ca acasa. Aici a pictat intre anii 1968 si 1978 celebrele murale din Sala Pasilor Pierduti a Universitatii Al. I. Cuza. Temele majore ale picturilor sale sunt reprezentate prin femei sculpturale, cu par lung, animale mitologice, iar mediul si fundalul picturilor sunt, de multe ori, dominate de culoarea albastru. Celebritatea pe care i-au adus-o muralele de la Iasi a facut sa fie considerat un clasic inainte de implinirea varstei de 40 de ani si a determinat o adevarata vanatoare a operelor sale, care s-au vandut pentru sume ametitoare, de negandit pentru pictorii contemporani, atat in Romania, de nomenclaturistii de partid, cat si in Europa sau in Statele Unite. A pictat si opere dedicate cuplului conducator al Romaniei dictaturii comuniste, Nicolae si Elena Ceausescu, fapt care i-a atras nenumarate critici si acuze de frauda si kitch, dupa 1989. Nu a pictat niciodata tractoare, ciocane, seceri, etc. Obsesia declarata a vietii si a artei sale a fost sa initieze o mare renastere artistica si culturala. El a ales sa fie renascentist, intelegand ca Renasterea nu se consuma istoric intr-o perioada anume de reconsiderare a valorilor, ci insoteste, ca stare de spirit, demersul creatorului de cultura. A murit pe data de 1 aprilie 2008, in urma unui cancer pulmonar. A fost inmormantat la Cimitirul Eternitatea din Iasi. In poza alaturata, "Asteptarea".
  poza intrebare test
 • 20
  Cine a pictat "Taranca din Muscel"?
  poza intrebare test
  • intrebare_3002_pic
 • 21
  Cine a pictat "Dragos Voda la vanatoarea zimbrului"?
  poza intrebare test
  • intrebare_3003_pic
 • 22
  Cine l-a pictat pe "Mihai Viteazu", ca in poza alaturata? (Ajutor: scrie raspunsul fara diacritice)
  poza intrebare test
  • intrebare_3004_pic
 • 23
  Picteaza "Corabii in portul Braila". Cine este autorul?
  poza intrebare test
  • intrebare_3005_pic
 • 24
  Cine a pictat "Case la Sighisoara"?
  poza intrebare test
  • intrebare_3006_pic
 • 25
  Cine picteaza in 1947 "Suprarealistul"?
  poza intrebare test
  • intrebare_3007_pic
 • 26
  Cine a pictat "Balerina"?
  poza intrebare test
  • intrebare_3008_pic
 • 27
  Cine a pictat pe data de 11 Februarie 1866 "Romania moderna"?
  poza intrebare test
  • intrebare_3009_pic
 • 28
  Cine a pictat "Nunta", din Sala Pasilor Pierduti a Universitatii Al. I. Cuza, din Iasi?
  poza intrebare test
  • intrebare_3010_pic
 • 29
  A pictat "Semnarea apelului pentru pace".
  poza intrebare test
  • intrebare_3011_pic
 • 30
  A pictat "Pont Neuf - Paris".
  poza intrebare test
  • intrebare_3012_pic
 • 31
  A pictat in 1884 "Tiganca".
  poza intrebare test
  • intrebare_3013_pic
 • 32
  Intrebarea asta e simpla? Cine a pictat "Fetita"?
  poza intrebare test
  • intrebare_3014_pic
 • 33
  Picteaza celebrele "Crizanteme". (Ajutor: scrie raspunsul fara diacritice)
  poza intrebare test
  • intrebare_3015_pic
Gratis. Teste 100% gratuite. Rezultatele obtinute la fiecare test sunt afisate online, dupa ce apesi butonul de la sfarsitul testului: "calculeaza scor" (sau "interpreteaza rezultate"). Nu trebuie trimis email sau sms pentru a vedea rezultatele si explicatiile. Explicatii afisate doar pentru intrebarile la care ai raspuns.
 • Apasa butonul sa vezi la cate intrebari ai raspuns corect:
  >> <<
  Explicatii afisate doar pt. intrebari la care ai raspuns.

Teste - Toate categoriile - Teste din Istoria Artei

In aceeasi categorie:

Comentarii: 24 (Max. 50 de comentarii pe pagina)

 • Aurel Statie - 33 ani - 6 Ian 2014

  pictura_flori_in_vaza_aurel.jpg Distractiv dar si instructiv !
  O verificare a cunostintelor generale ! Consider ca suntem datori sa ne cunoastem geniile .
 • crisstina - 19 ani - 21 Apr 2012

  Deschide Comentariu 18 din 33...e ceva...
 • Dabica Raluca - 12 ani yahoo messenger: contact dabica_ralu@yahoo.com - 8 Feb 2012

  Deschide Comentariu sunt foarte frumoase ! mau ajutat la tema de la romana ! laughing sunt foarte,foarte faine !!!!
 • ovidiu - 39 ani yahoo messenger: contact ionescu_ovidiu2002 - 6 Feb 2012

  Deschide Comentariu am si eu un tablou de la bunici rolling on the floor cu un peisaj de iarna semnat de MIHAIL SAVA si are o samnatura ceva de genu.881 mihail sava peisaju este cu niste brazi si un rau curagator si lumnina luni bate exact in rau este pictat pe panza
 • ak1ra - 26 ani yahoo messenger: contact itrainsineden@yahoo.com - 3 Feb 2012

  Deschide Comentariu tattarescu, balasa, iser, aman, luchian, bancila, grigorescu si andreescu restu-s fantome laughing n-am auzit in viata mea de ei.
  21 din 33, 64%.
  raspundeti-mi va rog, cine a pictat "FETITA".
 • Popescu Ioana - 16 ani yahoo messenger: contact gingerbreadcartoon@yahoo.com - 22 Dec 2011

  Deschide Comentariu a fost distractiv
 • crystyana - 15 ani - 2 Nov 2011

  Deschide Comentariu eu am stiut tot am loat scorul maxim nu ca voi
 • deea - 25 Oct 2011

  Deschide Comentariu ce tare ii ..ii fain pt ora de tehno si de info cand nai ce face si tre sa te distrezi... laughing laughing laughing am pus cele mai tari nume pe acolo crek am facut 2% laughing laughing rolling on the floor rolling on the floor
  imi place la nebunie tongue tongue tongue
 • gigi - 14 Aug 2011

  Deschide Comentariu am 2 tablouri semnate de mihalea.m si 2semnate cam asa d.pet sant foarte vechi au peste 100 de ani cum as putea sa le aflu valoarea si cum asi putea lua contact cu un evaluator de antichitati
 • samsaruldearta - 13 Iun 2011

  Deschide Comentariu Imaginea de la intrebarea 13 nu cumva reprezinta Piata Sfantul Gheorghe de M. H. Maxy?
 • gabriela - 23 ani - 31 Mai 2011

  Deschide Comentariu 32 din 33 adica97%
 • LAURA - 44 ani - 26 Mai 2011

  Deschide Comentariu 55% desi am raspuns la mai multe intrebari corect doar ca am trecut doar numele nu si prenumele.oricum n-am trait chiar degeaba...
 • Anca - 39 ani - 22 Mar 2011

  Deschide Comentariu 20 din 33!adica 61%. Inca stau binisor. Oricum, se "dilueaza" cu varsta!
 • toma narcisa - 13 ani yahoo messenger: contact nar_narcisa - 27 Feb 2011

  Deschide Comentariu de unde ****** vrea testu asta sa stiu eu pictorii romani?!nu vede ca eu sunt pictorita?!
  !!!
 • Kanata - 17 Dec 2010

  Deschide Comentariu 14 din 33 = 42 % = slab. Ce pacat !
 • Feiza. yahoo messenger: contact feyzaaa_123 - 29 Nov 2010

  Deschide Comentariu Gooodd 5 din 33!laughing
 • Feiza. yahoo messenger: contact feyzaaa_123 - 29 Nov 2010

  Deschide Comentariu Doamne 5 puncte din 33rolling on the floor!
 • raluca - 16 ani - 24 Oct 2010

 • gabitza - 22 ani - 10 Sep 2010

  Deschide Comentariu sunt praf.... happy
 • flory - 20 ani yahoo messenger: contact florydaniellehellokitty - 1 Aug 2010

  Deschide Comentariu buna..am facut si eu testul dar..nu stiu nimic.laughingam pus 3 intrebari corecte si mi-a iesit 4winking
 • D. - 20 ani - 11 Iul 2010

  Deschide Comentariu 33% big grin
 • ema - 16 ani - 3 Iul 2010

  Deschide Comentariu 8 din 33.... 24 % laughing
  La intrebarea 16 scrie de 2 ori in variantele de raspuns "Nicolae Tonitza"

  [ Admin: Multumim Ema, am lasat doar o varianta "Nicolae Tonitza". happy ]
 • Adrian - 24 ani - 29 Iun 2010

  Deschide Comentariu Am raspuns corect doar la 10 intrebari din totalul de 33...30%.
 • EU - 20 ani yahoo messenger: contact alexutza99 - 28 Iun 2010

  Deschide Comentariu doar 24%big grin
  laughing