Cainii nordici ai lui Roald Amundsen si atingerea Polului Sud in 1911

Teste cu Animale

1 question, test, quiz proposed: 11 Feb 2013

thumbnail Celebrul explorator norvegian al zonelor polare, Roald Amundsen, a fost primul care a cucerit Polul Sud, la data de 14 decembrie 1911. El a reusit sa ajunga la Polul Sud cu doar o luna inaintea altui celebru explorator, ofiterul britanic Robert Scott. Spre deosebire de britanic, care a murit pe drumul de intoarcere, din cauza epuizarii, lipsei de hrana si a frigului extrem, Amundsen a fost capabil sa se intoarca in siguranta, dupa ce a cucerit Polul Sud.

La reusita sa extraordinara a contribuit mai ales faptul ca de mic fusese interesat de zonele polare si isi incepuse ucenicia ca marinar de rand, iernand in tinuturile inghetate, vreme de ani intregi, alaturi de nativii eschimosi si invatandu-le secretele supravietuirii in conditii extreme.
Mai presus de toate, intelesese ca singura modalitate de a strabate tinuturile polare indepartate erau schiurile si atelajele trase pe schiuri de rezistentii caini polari.
Spre deosebire de Amundsen, Scott plecase sa cucereasca Polul Sud avand in dotare ponei (!!!) si masini senilate perfomante, ultimele cuceriri ale tehnicii, precum si haine groase facute din lana. In final, aceste greseli fatale aveau sa-l coste viata lui si a echipajului.

Atunci cand a plecat spre Polul Sud, Amundsen era deja un experimentat capitan de nava si explorator renumit si extrem de iscusit al tinuturilor polare, calit in timpul iernilor petrecute pe gheturile indepartate, alaturi de eschimosi. El a plecat spre Polul Sud cu un echipaj format din nu mai putin de 131 de caini polari, echipat in haine de eschimos facute din blanuri de animale si nu din lana. Pe masura ce inaintau spre Polul Sud, echipajele lui Amundsen faceau depozite de provizii pe care aveau sa le foloseasca la intoarcere si sacrificau din cainii mai slabi pentru a-i hrani pe cei mai puternici.

La asaltul final catre Polul Sud, Amundsen mai avea doar 52 de caini si 4 sanii. Toti membrii echipajului foloseau doar schiuri pentru a se deplasa.

Cand au reusit sa se intoarca la baza lor de pe vasul Fram, de pe coastele Antarcticii, pe 25 februarie 1912, la doua luni de la atingerea Polulului Sud, Amundsen mai avea cu el doar 11 caini, cei mai puternici si mai rezistenti din cei 131 pe care ii avusese initial.

Calatoria de 2824 de kilometri fusese facuta in 94 de zile (56 zile la dus si 38 zile la intoarcere), cu o viteza medie de 30 km/zi si cu costul a 120 dintre cainii sai, care murisera pe drum.

FREE. Tests / quizzes 100% free. For any test, results are displayed online, after clicking the button at the end of the test: "view results". No email or sms has to be sent. Explanations displayed only for answered questions.
Recunoaste animalul, salbatic sau domestic. Partea I. Mamifer marin recunoscut ca fiind printre cele mai inteligente animale. Are o infatisare prietenoasa si jucausa, fiind cunoscut pentru vocalize si pentru sariturile afara din apa, lucru care [...]
previous test
Vaca - Animale domestice de la ferma: vacile (Test pentru copii). Vacile pot fi recunoscute pentru ca au un corp mare, greoi, care se sprijina pe patru picioare, plus o coada lunga, cu care se apara de muste, iar capul, cu un bot mare si urechi clapauge, este [...]
next test

Comments: 3

(Max. 10 comments on page)

Comment your own

Comment test, quiz: STEFAN - 17 Feb 2013

Comment RASPUNS CORECT CEA SIBERIANA

Comment test, quiz: irina - 12 Feb 2013

Comment interesante informatii... saracii caini au facut diferenta

Comment test, quiz: ionut - 12 Feb 2013

Comment nuh..daca e bn

Comment your own

Esti o persoana care iubeste pisicile? Esti o persoana care iubeste pisicile?

Teste cu Animale : : Friday, 27 May 2011

Cainii nordici ai lui Roald Amundsen si
atingerea Polului Sud in 1911 Cainii nordici ai lui Roald Amundsen si atingerea Polului Sud in 1911

Teste cu Animale : : Monday, 11 February 2013

Vaca - Animale domestice de la ferma:
vacile (Test pentru copii) Vaca - Animale domestice de la ferma: vacile (Test pentru copii)

Teste cu Animale : : Thursday, 21 March 2013

Recunoaste animalul, salbatic sau
domestic. Partea I Recunoaste animalul, salbatic sau domestic. Partea I

Teste cu Animale : : Monday, 23 January 2012

Vrei sa-ti cumperi caine, stii sa alegi
rasa? Numeste rasele de caini (prieteni
pe patru picioare) Vrei sa-ti cumperi caine, stii sa alegi rasa? Numeste rasele de caini (prieteni pe patru picioare)

Teste cu Animale : : Wednesday, 5 March 2014

Cat de obsedat esti de cainele tau? Cat de obsedat esti de cainele tau?

Teste cu Animale : : Wednesday, 1 June 2011

Cel mai cel animal Cel mai cel animal

Teste cu Animale : : Wednesday, 3 September 2008

Amfibieni, reptile, insecte, dinozauri,
pesti, mamifere marine, pasari si
habitate naturale Amfibieni, reptile, insecte, dinozauri, pesti, mamifere marine, pasari si habitate naturale

Teste cu Animale : : Wednesday, 5 February 2014

Stii cate ceva despre animale? Stii cate ceva despre animale?

Teste cu Animale : : Friday, 6 June 2008