Cum e corect? Cuvinte folosite gresit.

Teste de Limba Romana

127 questions, test, quiz proposed: 10 May 2010

thumbnail Sa scri sau sa scrii corect! Va prezentam un test de limba romana, chiar foarte lung, are 127 de intrebari, care incearca sa prezinte unele din greselile frecvente de exprimare in limba romana.

Ca un element de simplitate, fiecare din intrebari are doar cate doua variante de raspunsuri, gen corect / gresit, asa ca testul devine usor de parcurs.

Cu siguranta ca sunt putine persoanele care in vorbirea curenta respecta toate regulile enumerate in acest test... Important este ca aceste reguli sa fie stiute... si macar cele mai importante sa fie aplicate. Sunt momente cand evitarea greselilor de exprimare chiar este de dorit (de exemplu atunci cand se scrie un CV, cand se pregateste un document oficial, cand se redacteaza un comunicat de presa, cand se rosteste un discurs in fata unei mase de oameni, sau chiar atunci cand se face o declaratie de dragoste...).

Dupa ce terminati de bifat toate variantele de raspunsuri, apasati butonul de la sfarsitul testului - calculeaza scor test - pentru a vedea care sunt corecte si pentru a primi o nota.

FREE. Tests / quizzes 100% free. For any test, results are displayed online, after clicking the button at the end of the test: "view results". No email or sms has to be sent. Explanations displayed only for answered questions.
Definitia corecta Ab - Ac. acrostih
previous test
Versurile Imnului National al României, "Desteapta-te, române!". Completeaza cuvantul lipsa din fiecare strofa a Imnului National al Romaniei, Desteapta-te, romane!.
next test

Comments: 433

(Max. 10 comments on page)

Comment your own

Comment test, quiz: Sarvarin Bianca Maria - 11 years old - 18 Apr 2017

062104700149260069158f74773979fb134650937.jpg Eu cred ca aceste teste ajuta la vocabular,inteligenta etc. Romania,patria noastra,trebuie sa invete sa vorbeasca corect,asa ca aceste teste sun perfecte pentru acest lucru.In ziua de azi,mjlta lume .cam aproape 50 la suta din populatia Romaniei nu mai stie sa vorbeasca corect si vorbesc gresit.Deci,concluzia este ca aceste teste sunt ideale pentru acest lucru si este foarte bine...

Comment test, quiz: Constantin Dan - 69 years old - 17 Jul 2015

Comment ## Daca Alexandru e ..sotul-fara virgula .
Daca Alexandru e un tert - trebuie virgula . NU ??

Comment test, quiz: Voicu - 52 years old - 12 Jun 2015

Comment Inclin si eu sa cred ca expresia "cartea anului acestuia" e gresita. Si, asa cum au spus-o si altii, sunt destul de multe situatii in care ambele variante oferite sunt acceptate. Inclusiv, nu radeti!, "succesuri" apare in DEX ca OK. happy

O sugestie, daca se poate: adaugati la intrebari si "greseala" versus "ma insala"... E o greseala extrem de frecventa, la randul ei.

Comment test, quiz: Nuti Nastase - 42 years old - 19 Feb 2015

Comment Nu apar toate intrebarile la teste, doar cateva! De ce?

Comment test, quiz: Dãnuț - 54 years old - 5 Feb 2015

Comment Foarte buna ideea acestui test. Pacat ca sunt unele raspunsuri in disputa chiar daca limba este in continua miscare, ca un organism viu. Dictionarele au unele probleme in functie de "scoala" unde au fost analizate si create. Punctele de vedere sunt bine venite pentru a da lamuririle necesare (acolo unde sunt pareri diferite).

Comment test, quiz: nicu - 19 years old - 11 Aug 2014

Comment cam mult dar merge e destul de tare testul

Comment test, quiz: nicu - 19 years old - 11 Aug 2014

Comment cam multe dar merge

Comment test, quiz: Silv Dumitru - 77 years old - 27 Jun 2014

Comment delict/delincvent?
doua benzi; doua bande/rulante si de hoti
amandoi/amandurora?
clasa intai,locul intai? unde este genul?
Pioneza, piuneza, ambele se folosesc!
a placea. a zacea,infinitiv cu form de trecut? EL ZACEA ??
limba este un fenomen social si are dinamica sa... dar criteriile logicii nu pot fi anulate „Draga Marius si Ovidiu” FARA DRAGA hm! hm!Intrebarile cu alternativa sunt din capul locului nepotrivite ..116, de pilda! Cartea anului acestuia/acesta? nu suna a limba romana!CARTEA ACESTUI AN, parca suna mai ca acasa! Dl.Ioan Hapca ar trebui consultat!

Comment test, quiz: Aurora - 43 years old - 11 May 2014

Comment Nu stiu cat de util poate fi acest test, din moment ce unele intrebari au ambele variante de raspuns corecte sau acceptate, in cazul altora, ambele raspunsuri sunt incorecte! Nu are rost sa mai comentam intrebarea neclara referitoare la pozitia virgulei in acel raspuns! Ar trebui sa auzim tonul intrebarii sau sa avem un context in care sa putem analiza cum e corect sa se plaseze virgula acolo! S-au exemplificat acele neconcordante!

Comment test, quiz: Alina Mnk - 36 years old contact alinamnk@yahoo.ro - 14 Apr 2014

Comment happy

Comment your own

Cu cratima sau fara? Cand se scrie cu
cratima? Unde punem liniuta de
despartire (de unire)? Cu cratima sau fara? Cand se scrie cu cratima? Unde punem liniuta de despartire (de unire)?

Teste de Limba Romana : : Thursday, 28 August 2014

Pleonasme: evita-le pe cele mai
intalnite (exemple)! Pleonasme: evita-le pe cele mai intalnite (exemple)!

Teste de Limba Romana : : Saturday, 29 March 2014

Faci greseli frecvente la folosirea
acordului in cruce: a, ai, al, ale -
carui, carei, caror? Faci greseli frecvente la folosirea acordului in cruce: a, ai, al, ale - carui, carei, caror?

Teste de Limba Romana : : Thursday, 23 January 2014