Cum e corect? Cuvinte folosite greºit.

Teste de Limba Romana

127 intrebari, test propus: 10 Mai 2010

thumbnail Sã scri sau sã scrii corect! Vã prezentãm un test de limba românã, chiar foarte lung, are 127 de întrebãri, care încearcã sã prezinte unele din greºelile frecvente de exprimare în limba românã.

Ca un element de simplitate, fiecare din întrebãri are doar câte douã variante de rãspunsuri, gen corect / greºit, aºa cã testul devine uºor de parcurs.

Cu siguranþã cã sunt puþine persoanele care în vorbirea curentã respectã toate regulile enumerate în acest test... Important este ca aceste reguli sã fie ºtiute... ºi mãcar cele mai importante sã fie aplicate. Sunt momente când evitarea greºelilor de exprimare chiar este de dorit (de exemplu atunci când se scrie un CV, când se pregãteºte un document oficial, când se redacteazã un comunicat de presã, când se rosteºte un discurs în faþa unei mase de oameni, sau chiar atunci când se face o declaraþie de dragoste...).

Dupã ce terminaþi de bifat toate variantele de rãspunsuri, apãsaþi butonul de la sfârºitul testului - calculeazã scor test - pentru a vedea care sunt corecte ºi pentru a primi o notã.

Gratis. Testele sunt 100% gratuite. Rezultatele obtinute la fiecare test sunt afisate online, dupa ce apesi butonul de la sfarsitul testului: "vezi rezultate". Nu trebuie trimis email sau sms. Explicatii afisate doar pentru intrebarile la care ai raspuns.
Definitia corecta Ab - Ac. acrostih
testul precedent
Versurile Imnului Naþional al Romniei, "Deºteaptã-te, romne!". Completeazã cuvântul lipsã din fiecare strofã a Imnului Naþional al României, Deºteaptã-te, române!.
urmatorul test

Comentarii: 433

(Max. 10 de comentarii pe pagina)

Comenteaza si tu

Comentariu test: Sarvarin Bianca Maria - 11 ani - 18 Apr 2017

062104700149260069158f74773979fb134650937.jpg Eu cred ca aceste teste ajuta la vocabular,inteligenta etc. Romania,patria noastra,trebuie sa invete sa vorbeasca corect,asa ca aceste teste sun perfecte pentru acest lucru.In ziua de azi,mjlta lume .cam aproape 50 la suta din populatia Romaniei nu mai stie sa vorbeasca corect si vorbesc gresit.Deci,concluzia este ca aceste teste sunt ideale pentru acest lucru si este foarte bine...

Comentariu test: Constantin Dan - 69 ani - 17 Iul 2015

Comentariu ## Daca Alexandru e ..sotul-fara virgula .
Daca Alexandru e un tert - trebuie virgula . NU ??

Comentariu test: Voicu - 52 ani - 12 Iun 2015

Comentariu Inclin si eu sa cred ca expresia "cartea anului acestuia" e gresita. Si, asa cum au spus-o si altii, sunt destul de multe situatii in care ambele variante oferite sunt acceptate. Inclusiv, nu radeti!, "succesuri" apare in DEX ca OK. happy

O sugestie, daca se poate: adaugati la intrebari si "greseala" versus "ma insala"... E o greseala extrem de frecventa, la randul ei.

Comentariu test: Nuti Nastase - 42 ani - 19 Feb 2015

Comentariu Nu apar toate intrebarile la teste, doar cateva! De ce?

Comentariu test: Dãnuț - 54 ani - 5 Feb 2015

Comentariu Foarte bunã ideea acestui test. Pãcat cã sunt unele rãspunsuri în disputã chiar dacã limba este în continuã miºcare, ca un organism viu. Dicþionarele au unele probleme în funcþie de "ºcoala" unde au fost analizate ºi create. Punctele de vedere sunt bine venite pentru a da lãmuririle necesare (acolo unde sunt pãreri diferite).

Comentariu test: nicu - 19 ani - 11 Aug 2014

Comentariu cam mult dar merge e destul de tare testul

Comentariu test: nicu - 19 ani - 11 Aug 2014

Comentariu cam multe dar merge

Comentariu test: Silv Dumitru - 77 ani - 27 Iun 2014

Comentariu delict/delincvent?
douã benzi; douã bande/rulante și de hoți
amândoi/amândurora?
clasa întâi,locul întâi? unde este genul?
Pionezã, piunezã, ambele se folosesc!
a plãcea. a zãcea,infinitiv cu form de trecut? EL ZÃCEA ??
limba este un fenomen social și are dinamica sa... dar criteriile logicii nu pot fi anulate „Dragã Marius și Ovidiu” FÃRÃ DRAGÃ hm! hm!Întrebãrile cu alternativã sunt din capul locului nepotrivite ..116, de pildã! Cartea anului acestuia/acesta? nu sunã a limbã românã!CARTEA ACESTUI AN, parcã sunã mai ca acasã! Dl.Ioan Hapca ar trebui consultat!

Comentariu test: Aurora - 43 ani - 11 Mai 2014

Comentariu Nu stiu cat de util poate fi acest test, din moment ce unele intrebari au ambele variante de raspuns corecte sau acceptate, in cazul altora, ambele raspunsuri sunt incorecte! Nu are rost sa mai comentam intrebarea neclara referitoare la pozitia virgulei in acel raspuns! Ar trebui sa auzim tonul intrebarii sau sa avem un context in care sa putem analiza cum e corect sa se plaseze virgula acolo! S-au exemplificat acele neconcordante!

Comentariu test: Alina Mnk - 36 ani contact alinamnk@yahoo.ro - 14 Apr 2014

Comentariu happy

Comenteaza si tu

Cu cratimã sau fãrã? Când se scrie
cu cratimã? Unde punem liniuþa de
despãrþire (de unire)? Cu cratimã sau fãrã? Când se scrie cu cratimã? Unde punem liniuþa de despãrþire (de unire)?

Teste de Limba Romana : : Joi, 28 August 2014

Pleonasme: evitã-le pe cele mai
întâlnite (exemple)! Pleonasme: evitã-le pe cele mai întâlnite (exemple)!

Teste de Limba Romana : : Sambata, 29 Martie 2014

Faci greºeli frecvente la folosirea
acordului în cruce: a, ai, al, ale -
cãrui, cãrei, cãror? Faci greºeli frecvente la folosirea acordului în cruce: a, ai, al, ale - cãrui, cãrei, cãror?

Teste de Limba Romana : : Joi, 23 Ianuarie 2014