Cum e corect? Cuvinte folosite greșit.

Teste de Limba Romana

127 intrebari, test propus: 10 Mai 2010

thumbnail Să scri sau să scrii corect! Vă prezentăm un test de limba română, chiar foarte lung, are 127 de întrebări, care încearcă să prezinte unele din greșelile frecvente de exprimare în limba română.

Ca un element de simplitate, fiecare din întrebări are doar câte două variante de răspunsuri, gen corect / greșit, așa că testul devine ușor de parcurs.

Cu siguranță că sunt puține persoanele care în vorbirea curentă respectă toate regulile enumerate în acest test... Important este ca aceste reguli să fie știute... și măcar cele mai importante să fie aplicate. Sunt momente când evitarea greșelilor de exprimare chiar este de dorit (de exemplu atunci când se scrie un CV, când se pregătește un document oficial, când se redactează un comunicat de presă, când se rostește un discurs în fața unei mase de oameni, sau chiar atunci când se face o declarație de dragoste...).

După ce terminați de bifat toate variantele de răspunsuri, apăsați butonul de la sfârșitul testului - calculează scor test - pentru a vedea care sunt corecte și pentru a primi o notă.

Gratis. Testele sunt 100% gratuite. Rezultatele obtinute la fiecare test sunt afisate online, dupa ce apesi butonul de la sfarsitul testului: "vezi rezultate". Nu trebuie trimis email sau sms. Explicatii afisate doar pentru intrebarile la care ai raspuns.
Definitia corecta Ab - Ac. Care este definitia corecta pentru fiecare din cuvintele din acest test?
testul precedent
Versurile Imnului Național al României, "Deșteaptă-te, române!". Completează cuvântul lipsă din fiecare strofă a Imnului Național al României, Deșteaptă-te, române!.
urmatorul test

Comentarii: 433

(Max. 10 de comentarii pe pagina)

Comenteaza si tu

Comentariu test: Sarvarin Bianca Maria - 11 ani - 18 Apr 2017

062104700149260069158f74773979fb134650937.jpg Eu cred ca aceste teste ajuta la vocabular,inteligenta etc. Romania,patria noastra,trebuie sa invete sa vorbeasca corect,asa ca aceste teste sun perfecte pentru acest lucru.In ziua de azi,mjlta lume .cam aproape 50 la suta din populatia Romaniei nu mai stie sa vorbeasca corect si vorbesc gresit.Deci,concluzia este ca aceste teste sunt ideale pentru acest lucru si este foarte bine...

Comentariu test: Constantin Dan - 69 ani - 17 Iul 2015

Comentariu ## Daca Alexandru e ..sotul-fara virgula .
Daca Alexandru e un tert - trebuie virgula . NU ??

Comentariu test: Voicu - 52 ani - 12 Iun 2015

Comentariu Inclin si eu sa cred ca expresia "cartea anului acestuia" e gresita. Si, asa cum au spus-o si altii, sunt destul de multe situatii in care ambele variante oferite sunt acceptate. Inclusiv, nu radeti!, "succesuri" apare in DEX ca OK. happy

O sugestie, daca se poate: adaugati la intrebari si "greseala" versus "ma insala"... E o greseala extrem de frecventa, la randul ei.

Comentariu test: Nuti Nastase - 42 ani - 19 Feb 2015

Comentariu Nu apar toate intrebarile la teste, doar cateva! De ce?

Comentariu test: Dănuț - 54 ani - 5 Feb 2015

Comentariu Foarte bună ideea acestui test. Păcat că sunt unele răspunsuri în dispută chiar dacă limba este în continuă mișcare, ca un organism viu. Dicționarele au unele probleme în funcție de "școala" unde au fost analizate și create. Punctele de vedere sunt bine venite pentru a da lămuririle necesare (acolo unde sunt păreri diferite).

Comentariu test: nicu - 19 ani - 11 Aug 2014

Comentariu cam mult dar merge e destul de tare testul

Comentariu test: nicu - 19 ani - 11 Aug 2014

Comentariu cam multe dar merge

Comentariu test: Silv Dumitru - 77 ani - 27 Iun 2014

Comentariu delict/delincvent?
două benzi; două bande/rulante și de hoți
amândoi/amândurora?
clasa întâi,locul întâi? unde este genul?
Pioneză, piuneză, ambele se folosesc!
a plăcea. a zăcea,infinitiv cu form de trecut? EL ZĂCEA ??
limba este un fenomen social și are dinamica sa... dar criteriile logicii nu pot fi anulate „Dragă Marius și Ovidiu” FĂRĂ DRAGĂ hm! hm!Întrebările cu alternativă sunt din capul locului nepotrivite ..116, de pildă! Cartea anului acestuia/acesta? nu sună a limbă română!CARTEA ACESTUI AN, parcă sună mai ca acasă! Dl.Ioan Hapca ar trebui consultat!

Comentariu test: Aurora - 43 ani - 11 Mai 2014

Comentariu Nu stiu cat de util poate fi acest test, din moment ce unele intrebari au ambele variante de raspuns corecte sau acceptate, in cazul altora, ambele raspunsuri sunt incorecte! Nu are rost sa mai comentam intrebarea neclara referitoare la pozitia virgulei in acel raspuns! Ar trebui sa auzim tonul intrebarii sau sa avem un context in care sa putem analiza cum e corect sa se plaseze virgula acolo! S-au exemplificat acele neconcordante!

Comentariu test: Alina Mnk - 36 ani contact alinamnk@yahoo.ro - 14 Apr 2014

Comentariu happy

Comenteaza si tu

Cu cratimă sau fără? Când se scrie cu
cratimă? Unde punem liniuța de
despărțire (de unire)? Cu cratimă sau fără? Când se scrie cu cratimă? Unde punem liniuța de despărțire (de unire)?

Teste de Limba Romana : : Joi, 28 August 2014

Pleonasme: evită-le pe cele mai
întâlnite (exemple)! Pleonasme: evită-le pe cele mai întâlnite (exemple)!

Teste de Limba Romana : : Sambata, 29 Martie 2014

Faci greșeli frecvente la folosirea
acordului în cruce: a, ai, al, ale -
cărui, cărei, căror? Faci greșeli frecvente la folosirea acordului în cruce: a, ai, al, ale - cărui, cărei, căror?

Teste de Limba Romana : : Joi, 23 Ianuarie 2014