Câinii nordici ai lui Roald Amundsen și atingerea Polului Sud în 1911

Teste cu Animale

1 întrebare, test propus: 11 Feb 2013

thumbnail Celebrul explorator norvegian al zonelor polare, Roald Amundsen, a fost primul care a cucerit Polul Sud, la data de 14 decembrie 1911. El a reusit sa ajunga la Polul Sud cu doar o luna inaintea altui celebru explorator, ofiterul britanic Robert Scott. Spre deosebire de britanic, care a murit pe drumul de intoarcere, din cauza epuizarii, lipsei de hrana si a frigului extrem, Amundsen a fost capabil sa se intoarca in siguranta, dupa ce a cucerit Polul Sud.

La reusita sa extraordinara a contribuit mai ales faptul ca de mic fusese interesat de zonele polare si isi incepuse ucenicia ca marinar de rand, iernand in tinuturile inghetate, vreme de ani intregi, alaturi de nativii eschimosi si invatandu-le secretele supravietuirii in conditii extreme.
Mai presus de toate, intelesese ca singura modalitate de a strabate tinuturile polare indepartate erau schiurile si atelajele trase pe schiuri de rezistentii caini polari.
Spre deosebire de Amundsen, Scott plecase sa cucereasca Polul Sud avand in dotare ponei (!!!) si masini senilate perfomante, ultimele cuceriri ale tehnicii, precum si haine groase facute din lana. In final, aceste greseli fatale aveau sa-l coste viata lui si a echipajului.

Atunci cand a plecat spre Polul Sud, Amundsen era deja un experimentat capitan de nava si explorator renumit si extrem de iscusit al tinuturilor polare, calit in timpul iernilor petrecute pe gheturile indepartate, alaturi de eschimosi. El a plecat spre Polul Sud cu un echipaj format din nu mai putin de 131 de caini polari, echipat in haine de eschimos facute din blanuri de animale si nu din lana. Pe masura ce inaintau spre Polul Sud, echipajele lui Amundsen faceau depozite de provizii pe care aveau sa le foloseasca la intoarcere si sacrificau din cainii mai slabi pentru a-i hrani pe cei mai puternici.

La asaltul final catre Polul Sud, Amundsen mai avea doar 52 de caini si 4 sanii. Toti membrii echipajului foloseau doar schiuri pentru a se deplasa.

Cand au reusit sa se intoarca la baza lor de pe vasul Fram, de pe coastele Antarcticii, pe 25 februarie 1912, la doua luni de la atingerea Polulului Sud, Amundsen mai avea cu el doar 11 caini, cei mai puternici si mai rezistenti din cei 131 pe care ii avusese initial.

Calatoria de 2824 de kilometri fusese facuta in 94 de zile (56 zile la dus si 38 zile la intoarcere), cu o viteza medie de 30 km/zi si cu costul a 120 dintre cainii sai, care murisera pe drum.

Gratis. Testele sunt 100% gratuite. Rezultatele obținute la fiecare test sunt afișate online, după ce apeși butonul de la sfârșitul testului: "vezi rezultate". Nu trebuie trimis email sau sms. Explicații afișate doar pentru întrebările la care ai răspuns.
Recunoaște animalul, sălbatic sau domestic. Partea I. Mamifer marin recunoscut ca fiind printre cele mai inteligente animale. Are o infatisare prietenoasa si jucausa, fiind cunoscut pentru vocalize si pentru sariturile afara din apa, lucru care [...]
testul precedent
Vaca - Animale domestice de la fermă: vacile (Test pentru copii). Vacile pot fi recunoscute pentru ca au un corp mare, greoi, care se sprijina pe patru picioare, plus o coada lunga, cu care se apara de muste, iar capul, cu un bot mare si urechi clapauge, este [...]
următorul test

Comentarii: 3

Maximum 10 comentarii pe pagină

Comentează și tu

Comentariu test: STEFAN - 17 Feb 2013

Comentariu RASPUNS CORECT CEA SIBERIANA

Comentariu test: irina - 12 Feb 2013

Comentariu interesante informatii... saracii caini au facut diferenta

Comentariu test: ionut - 12 Feb 2013

Comentariu nuh..daca e bn

Comentează și tu

Câinii nordici ai lui Roald Amundsen
și atingerea Polului Sud în 1911 Câinii nordici ai lui Roald Amundsen și atingerea Polului Sud în 1911

Teste cu Animale : : Luni, 11 Februarie 2013

Vrei să-ți cumperi câine, știi să
alegi rasa? Numește rasele de câini
(prieteni pe patru picioare) Vrei să-ți cumperi câine, știi să alegi rasa? Numește rasele de câini (prieteni pe patru picioare)

Teste cu Animale : : Miercuri, 5 Martie 2014

Recunoaște animalul, sălbatic sau
domestic. Partea I Recunoaște animalul, sălbatic sau domestic. Partea I

Teste cu Animale : : Luni, 23 Ianuarie 2012

Vaca - Animale domestice de la fermă:
vacile (Test pentru copii) Vaca - Animale domestice de la fermă: vacile (Test pentru copii)

Teste cu Animale : : Joi, 21 Martie 2013

Amfibieni, reptile, insecte, dinozauri,
pești, mamifere marine, păsări și
habitate naturale Amfibieni, reptile, insecte, dinozauri, pești, mamifere marine, păsări și habitate naturale

Teste cu Animale : : Miercuri, 5 Februarie 2014

Ești o persoană care iubește
pisicile? Ești o persoană care iubește pisicile?

Teste cu Animale : : Vineri, 27 Mai 2011

Cel mai cel animal Cel mai cel animal

Teste cu Animale : : Miercuri, 3 Septembrie 2008

Știi câte ceva despre animale? Știi câte ceva despre animale?

Teste cu Animale : : Vineri, 6 Iunie 2008

Cât de obsedat ești de câinele tău? Cât de obsedat ești de câinele tău?

Teste cu Animale : : Miercuri, 1 Iunie 2011